søndag 6. september 2009

Bloggrefleksjon!

Ny uke og nytt blogginnlegg.
Denne uken har jeg fått i oppgave å skrive litt om hvordan jeg kan bruke bloggen best mulig i skolearbeidet. Jeg skal ta stilling til ulike spørsmål og forhåpentligvis selv forstå hvorfor blogg er en del av norskfaget i år. Jeg har allerede uttrykt hva jeg syns om blogging, men kanskje jeg endrer syn når jeg har reflektert litt over læringsutbyttet..? Vi får se.

Hvor viktig er det å kommunisere med de andre i klassen via bloggen?
Dette syns jeg er et vanskelig spørsmål. Såvidt jeg vet er det bare Ingunn og Malin som leser bloggen min (noe sier meg at Malin ikke leser den engang, men bare ser på bildene) og det er helt greit for meg. Jeg føler ikke at bloggen er en måte å kommunisere på, annet enn til læreren. Jeg syns derfor ikke det er viktig at det jeg skriver når fram til de andre i klassen, men syns det er en grei måte å gjøre oppgaver på.

Betyr det noe å få kommentarer fra folk utenom skolen?
Nei. Bloggen min er bare noe jeg bruker i skolesammenheng og antall kommentarer spiller liten rolle for meg. Innleggene mine er oppgaver, og jeg skjønner at det ikke er veldig interessant å lese mine novelleanalyser hvis man ikke har satt seg inn i det. I frykt for å bli misforstått vil jeg understreke at jeg ikke har noe i mot at jeg må gjøre oppgaver på bloggen, men tilbakemeldinger fra andre enn læreren er ikke viktig. Hadde bloggen vært en hobby og noe jeg brukte mye tid på, hadde nok kommentarer fra folk flest vært viktig og avgjørende for om jeg skulle fortsette å blogge eller ikke.

Jeg skal også ta stilling til om det finnes andre verktøy enn bloggen jeg kan bruke for å få holde oversikt og lære effektivt. Jeg regner med at det er snakk om ting på nettet, men jeg må innrømme at jeg er litt gammeldags av meg. Jeg skriver helst på papir og den beste oversikten jeg har er når arkene mine er sortert i permer og skrivebøker. Dette høres kanskje rart ut når det kommer fra en elev ved Sandvika, en skole som legger stor vekt på bruken av pc som verktøy, men jeg vil igjen sørge for å ikke bli misforstått og si at jeg syns det er fantastisk at vi kan bruke nettet i stor grad til å finne informasjon.

Kan jeg bruke bloggen i forbindelse med fordypningsoppgaven? Javisst kan jeg det. Jeg har faktisk ikke tenkt på det før nå, men det hadde vært lærerikt og oversiktlig å skrive et par innlegg om bøkene jeg leser. Jeg har valgt å lese 3 bøker på ganske kort tid, som er ekstremt abisiøst til meg å være. Jeg er straks ferdig med bok nummer to, og merker at den forrige boken jeg leste glir mer og mer ut av minnet mitt jo mer jeg leser. Et kort sammendrag om forrige bok hadde vært genialt med tanke på arbeidet som står foran meg når jeg har lest alle tre bøkene!

Når det gjelder hvor mye bloggen skal vektlegges i vurderingen av norskfaget, vet jeg ikke helt hva jeg mener... Jeg syns absolutt den skal være obligatorisk, men skal den være med karakter? Med tanke på at oppgavene vi skal skrive på bloggen er veldig forskjellige fra hverandre, tror jeg ikke noen er bedre til å blogge enn andre. Her får vi vist både gode og mindre gode sider av oss selv, og jeg tror elevene stiller ganske likt. Nå som jeg har tenkt litt på det, syns jeg vi skal få en sluttkarakter, men at den ikke skal telle veldig mye når terminkarakterene skal settes. Hvertfall ikke på nivå med tentamen/skrivedag.

Jeg tror bloggen kan gjøre norskfaget mer spennende og har allerede en bedre innstilling til dette "prosjektet". Det kommer nok snart et lite "huskeinnlegg" til meg selv om boken jeg har lest - det første innlegget som jeg skal skrive helt frivillig!

1 kommentar:

Ingunn sa...

Veldig bra innlegg, Ida! Jeg humret for meg selv da jeg leste det. Du skriver klokt og morsomt om at skolearbeid nå en gang er skolearbeid, og sjelden kommer fra hjertet. Det er i hvertfall sånn jeg oppfatter deg. Likevel ser du at ved åvære åpen for noe du egentlig ikke liker, så kan det føre til noe nytt. Veldig smart:) Jeg ser frem til å lese innleggene dine om fordypningsoppgaveprosessen.