
I dag fikk vi en oppgave på skolen som vi skulle legge ut på bloggen. Oppgaven var å se på et dikt av Tore Elias Hoel, for så å se på innholdet og hva vi kan si om tema, budskap og denslags. Diktet heter "Ord om å holde ut".
Det er mer enn femti ord for fjell på norsk
Det er nesten to hundre ord om snø på samisk
Ord som betegner krigsstrategi, våpensystemer og EDB
er mange & amerikanske.
Hvor mange ord har vi om å holde ut?
Når bruker vi dem?
Hvor bruker vi dem?
Jeg skulle ville finne opp femti ord om å ikke gi opp
Jeg skulle ville finne opp femti ord om å tro på at alt er mulig.
Og jeg skulle si dem alle til deg
Forlengs og baklengs og til hvert sitt bruk
Slik at vi blir handlingsladete av bare innsikt og faenskap.
Diktet er hentet fra diktsamlingen "Å fange en hval" fra 1979. Det første som slo meg var at det er et veldig fint dikt som handler om å holde ut. For å få fram budskapet i diktet har Hoel benyttet seg av det jeg vil si er allmennkunnskap. Han introduserer diktet med informasjon som er kjent for de fleste, før han videre spør "Hvor mange ord har vi om å holde ut?". Dette er noe jeg tror få har tenkt over, men som er verdt å tenke på.
Tore Elias Hoel bruker gjentagelser, ingen setninger er helt like, men han bruker samme start på noen av setningene for å understreke budskapet sitt. Eksempler på dette er: "Det er mer enn femti ord..." og "Det er nesten to hundre ord...". Det samme gjør han senere i diktet: "Jeg skulle ville finne opp femti ord...".
Tema i diktet er ord. Forfatteren påpeker at vi har mange ord for hverdagslige ting, ting vi snakker om og som tar stor plass i samfunnet vi lever i. Det at han videre påpeker at vi har få ord om å holde ut, forteller oss noe om at han syns det å holde ut får for liten plass i vårt samfunn. Dette skulle Hoel helst sett at var annerledes.
1 kommentar:
Bra form på teksten, og rimelige forslag til tolkning. Du peker også på noen sentrale virkemidler. Retoriske spørsmål burde nok også vært nevnt, kanskje.
Legg inn en kommentar